• Vlaanderen
  • \
  • AGENTSCHAP INTEGRATIE & INBURGERING
Buddy Xandra en Seda

"Het verrijkt je blik op de wereld"

Xandra Hedeman werkt op de aankoopafdeling van Eneco in Mechelen. In haar vrije tijd zie je haar regelmatig samen met de Turkse Seda Tanirak (26 jaar). Ze oefenen Nederlands en delen een grote liefde voor shoppen, koken en wandelen. Seda: “Door die kleine dingen maakt ze mij gelukkig.

Elkaar helpen

Xandra Hedeman: “In 2019 zijn mijn ouders overleden. Ze stonden altijd voor iedereen klaar. En daar wilde ik na hun dood iets mee doen, als eerbetoon. Zo kwam ik bij het buddyproject uit. Het verrijkt je blik op de wereld. Je coacht iemand en je leert de Nederlandse taal. De combinatie van die drie dingen past helemaal bij mij. Aan Ilse, dat is de verantwoordelijke voor het buddyproject bij de stad Mechelen, had ik doorgegeven dat ik het liefst gematcht wilde worden met een jonge vrouw. Dat ze dezelfde interesses had – koken, shoppen, wandelen en lezen – was een extra pluspunt. En zo leerde ik Seda kennen.”

Moederfiguur, coach en taalbuddy

Seda kwam 3 jaar geleden uit Turkije naar België. Ze woonde eerst een tijdje met haar echtgenoot en zoontje in Limburg. Na haar scheiding kwam ze in juli 2020 in Mechelen terecht. Seda: “Mechelen is zo’n mooie stad! Ik woon hier heel graag. Omdat ik een alleenstaande mama ben en nog niemand kende in Mechelen, zocht ik via het buddyproject iemand om leuke dingen mee te doen. De eerste keer dat ik Xandra zag, klikte het direct. Ze is heel zorgzaam. Xandra helpt mij met mijn Nederlands – we doen veel oefeningen. Daarnaast genieten we vooral: we doen samen een terrasje en gaan wandelen.”

Xandra: “Ik zie mezelf een beetje als een tweede moeder bij wie ze altijd terechtkan en met wie ze kan praten als ze niet goed in haar vel zit. Ze is enorm dankbaar. Voor mijn verjaardag had ze bijvoorbeeld een cadeautje mee – je moet er toch maar aan denken. Een groot toeval is dat we allebei fibromyalgie hebben, een chronische pijn in de spieren. Dat schept ook een band. Want je weet precies welke pijn en vermoeidheid de ander voelt. Dat betekent ook dat we soms niet kunnen afspreken, omdat het niet gaat.”

Verwachtingen afstemmen

De dames kennen elkaar intussen al beter. Toch was het begin even moeilijk. Xandra: “Voor mij is het belangrijk dat het initiatief van twee kanten komt. Maar in het begin was ik altijd diegene die belde of een bericht stuurde. Ilse van stad Mechelen heeft ons toen heel goed geholpen. Bleek dat Seda ten eerste al een stille persoon is die liever luistert dan spreekt. Ten tweede was ze bang dat ze mij lastigviel met vragen. Intussen is dat opgehelderd. We zien elkaar ongeveer 1 keer per week en Seda neemt ook vaak het initiatief om te bellen of een bericht te sturen.”

Zomer vol leuke activiteiten

Seda: “Xandra heeft me ook gestimuleerd om werk te zoeken. Ik vond een baan als schoonmaakster in een woonzorgcentrum. We hebben ook nog heel wat leuke plannen. Xandra is fan van Gent, dus ze wil me graag het SMAK laten zien. Xandra: “Dan gaan we racletten en shoppen. En we willen ook samen naar optredens gaan." 

Waarom buddy worden volgens Xandra Hedeman: “Omdat je iets doet voor anderen en tegelijkertijd zelf geniet van leuke activiteiten. Het vraagt geen moeite. Je kríj́gt er energie van.”

 

 

Gezocht: vrijwillige buddy’s voor nieuwkomers

Wil je net zoals Xandra het leven van een nieuwkomer wat makkelijker en aangenamer maken in je stad of gemeente? Meld je dan snel aan. Je hebt als buddy geen voorkennis nodig en krijgt ondersteuning. Hoeveel tijd je als buddy met de nieuwkomer spendeert, overleg je met het lokale buddyproject.


Registreer je nu als buddy