• Vlaanderen
  • \
  • AGENTSCHAP INTEGRATIE & INBURGERING
Buddy Emma en Khalid

"De veerkracht van nieuwkomers is enorm"

Emma Beaumont is buddy van Khalid Khameri uit Jemen. Ze helpt hem met kleine praktische dingen. "Het is niet eenvoudig om online een afspraak te maken als je de Nederlandse taal niet kent."

Emma: “Het idee om mij aan te melden als buddy zat al langer in mijn hoofd. Maar ik was toch wat onzeker of het met de taal wel zou lukken. Het onbekende schrok me wat af. Toen ik tijdens mijn studies sociaal werk voor een schoolvak vrijwilligerswerk mocht doen, waagde ik toch de stap en daar ben ik heel blij om. Na mijn studies wilde ik rond migratie werken. Dat is gelukt. Ik werk nu als consulent Nederlands leren bij het Agentschap Integratie en Inburgering. De veerkracht van nieuwkomers fascineert mij enorm. En die veerkracht zie ik ook bij Khalid.”

Dankbaar voor de begeleiding

Taxichauffeur Khalid (30 jaar) ontvluchtte de oorlog en armoede in Jemen en kwam met zijn gezin in België terecht. “Ik kende hier niemand en ik kende de taal niet. Dan is het moeilijk om je leven opnieuw te starten. Ik ben heel blij met Emma als buddy. Ze helpt mij enorm en daar ben ik haar erg dankbaar voor.”

Hulp bij administratie

Hun eerste afspraak was een rondleiding door Lokeren waarbij Emma Khalid toonde waar hij instanties zoals het stadhuis en het Huis van het Kind kan vinden. Communiceren doen ze met enkele woorden Engels, veel gebaren en Google Translate. Emma: “Dan pas besef je hoe moeilijk het voor nieuwkomers is om hun leven weer op te bouwen. Het is niet eenvoudig om online een afspraak te maken bij bijvoorbeeld een gemeentehuis of bank. Zo'n webformulier is bijna onmogelijk te vinden en in te vullen als je de Nederlandse taal niet kent.” Dus helpt Emma Khalid met een aantal praktische dingen, zoals een gsm-abonnement afsluiten, een bankkaart aanvragen en de geboorte van hun jongste dochtertje Zain aangeven.

Samen Suikerfeest vieren

Khalid (met wat hulp van de vertaalapp): “Ik heb 3 kindjes: een jongen en 2 meisjes. Emma is op bezoek geweest na de geboorte van de jongste. Ze is ook het Suikerfeest mee komen vieren met ons gezin. We zien elkaar ongeveer elke maand en we hebben regelmatig contact via WhatsApp.”

Kracht om te blijven vechten

Emma: “Ondanks dat Khalid geen Engels of Nederlands spreekt, trekt hij goed zijn plan. Hij is niet bang om hulp te vragen en neemt overal de trein en bus naartoe. Hij woont nu met zijn gezin op een klein appartement in Eksaarde. En hij doet er alles aan om hier werk te vinden als taxichauffeur zodat hij zijn gezin een groter appartement kan geven. Dat valt mij ook op bij andere migranten en vluchtelingen die ik leer kennen. Ze hebben weinig of niets, moeten op een onbekende plek helemaal opnieuw beginnen en toch hebben ze de kracht om te blijven vechten en het altijd beter te willen doen.”

Waarom buddy worden volgens Emma Beaumont: “Omdat het voor jezelf ook een verrijking is. Je leert andere culturen kennen. Je ziet iets van de wereld, vanuit je eigen gemeente of dorp. Zo wordt het onbekende vertrouwder.”

 

 

Gezocht: vrijwillige buddy’s voor nieuwkomers

Wil je net zoals Emma het leven van een nieuwkomer wat makkelijker en aangenamer maken in je stad of gemeente? Meld je dan snel aan. Je hebt als buddy geen voorkennis nodig en krijgt ondersteuning. Hoeveel tijd je als buddy met de nieuwkomer spendeert, overleg je met het lokale buddyproject.


Registreer je nu als buddy